مقالات

آشنایی با تولید آجر و مراحل آن (خط تولید و انواع دستگاه ها)

تولید آجر

آجر یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی به شمار می‌آید که از گذشته تا به امروزه همواره در معماری و صنعت ساختمان مورد توجه قرار گرفته است. قدمت تولید آجر و استفاده از آن در کشورمان از پیشینه‌ای چند هزار ساله برخوردار است. به طوری که باستان شناسان در شهرهای کاشان و شوش قدیم کوره‌های آجرپزی را که متعلق به ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد است، را کشف کرده‌اند. امروزه با پیشرفت تکنولوژی و آمدن ماشین آلات و دستگاه‌های جدید کمتر شاهد استفاده از روش‌های قدیمی برای تولید و ساخت آجر هستیم. در این مقاله قصد داریم به بررسی خط تولید آجر و معرفی انواع دستگاه‌هایی که در مراحل تولید آن مورد استفاده قرار می‌گیرند بپردازیم.

ثبت سفارش انواع آجر مدرن و سنتی فقط با یک تماس 09120942935 📞

بررسی فرایند تولید و ساخت آجر

به طور کلی برای تولید هرگونه سفال از جمله آجر لازم است مراحل مختلفی طی شود. ساخت آجر را می‌توان در طی ۴ مرحله تقسیم بندی کرد که در ادامه به بررسی هر یک از این مراحل خواهیم پرداخت.

استخراج و آماده سازی مواد اولیه آجر نسوز

استخراج و آماده سازی مواد اولیه آجر نسوز

مرحله اول آماده سازی و تهیه خاک مناسب

در اولین مرحله نیاز به خاک رس خواهد بود که از معدن برداشت شده و به کارخانه انتقال می‌یابد. سپس خاک از نظر ذراتی که دارد دانه بندی و آماده سازی می‌شود.

مرحله دوم شکل دهی گل

در مرحله دوم با اضافه کردن آب به خاک مخلوطی از گل به دست آمده و سپس همانند فرم استاندارد آجر شکل دهی می‌شود. به طور کلی در این مرحله ابعاد و اشکال هندسی آجر تعیین و ایجاد می‌گردد.

مرحله سوم خشک کردن آجر

در سومین مرحله از تولید آجر نوبت به حرارت دهی و خشک کردن آن می‌رسد که برای این فرایند روش‌های مختلفی به شرح ذیل وجود دارد.

خشک کردن آجر به روش سنتی: در این روش آجرهای تر را به محوطه بازی منتقل کرده تا در زیر نور مستقیم خورشید خشک شوند.

خشک کردن آجر به روش صنعتی: در این روش به جای استفاده از نور خورشید آجرهای تر به خشک کن های صنعتی انتقال داده می شوند تا بر اساس دمای استانداردی خشک  گردند.

پخت آجر نسوز

پخت آجر نسوز

مرحله چهارم پخت آجر خشک شده

بعد از اینکه رطوبت آجرها کاهش یافته و خشک شدند نوبت به آخرین مرحله یعنی پخت آجر می‌رسد. آجرهای خشک شده را داخل کوره قرار می‌دهند تا در طی حرارت بالای آن به خوبی پخته شده و استحکام لازم را پیدا کنند. سپس آجر آماده شده و بعد از بسته‌بندی جهت عرضه به مصرف کننده وارد بازار می‌شود.

همانطور که اشاره شد همگام با پیشرفت تکنولوژی روش‌های آجرسازی نیز تکامل یافته و بسیاری از مراحل تولید آجر از خشت مالی گرفته تا پخت و بارگیری آجر به صورت مکانیزه و خودکار انجام می‌شود. جایگزینی روش‌های صنعتی به جای شیوه‌های سنتی نه تنها موجب افزایش بازدهی این محصول گردیده، بلکه امروزه در مراکز معتبر شاهد عرضه آجر با تنوع و کیفیت بیشتری نیز هستیم.

ماشین آلات خط تولید آجر

ماشین آلات خط تولید آجر

بررسی ماشین آلات خط تولید آجر

کارخانه‌های آجرسازی معتبری در کشورمان وجود دارند که با استفاده از ماشین آلات و تجهیزات مختلفی اقدام به تولید و ساخت آجر می‌کنند. هر یک از این ماشین آلات و دستگاه‌ها برای مرحله خاصی از ساخت آجر طراحی شده‌اند که در کنار هم خط تولید تمام مکانیزه آجر را تشکیل می‌دهند. در ادامه این مقاله به معرفی و بررسی عملکرد هر یک از این دستگاه‌ها می‌پردازیم.

1. دستگاه پودر کن

در نخستین بخش از خط تولید اتوماتیک آجر نیاز به دستگاه پودرکن است. این دستگاه همانطور که از نامش پیداست ذرات درشت خاک را برای ساخت آجر پودر می‌کند. به طور معمول دستگاه پودرکن قادر به پودر کردن خاک با ظرفیتی در حدود ۲۰ الی ۵۰ تن در ساعت است. امروزه از دستگاه‌های پودرکن ساخت داخل استفاده می‌شود که مطابق با نوع خاک کشورمان طراحی شده و بهترین عملکرد را در این زمینه دارد.

2. دستگاه سیلو

دستگاه سیلو که تحت عنوان باکس فیدر نامیده می‌شود نقش ذخیره سازی و انتقال گل را در فرایند آجرسازی بر عهده دارد. بهره‌گیری از این دستگاه باعث شده  تا مراحل ساخت آجر بسیار آسان شود. با توجه ساختار بسته ای که  دستگاه باکس فیدر دارد، می‌توان از آن برای نگهداری و ذخیره سازی گل استفاده کرد. در زمان تولید آجر گاهی نیاز است تا گل ساعات بیشتری ثابت مانده تا شکل گیری و فرم‌دهی آن بهتر انجام شود.

3. دستگاه میکسر

دستگاه میکسر به منظور مخلوط کردن خاک رس با آب مورد استفاده قرار می‌گیرد. گل به دست آمده دارای رطوبت مناسب و بافت یکنواخت بوده و فاقد هرگونه حباب‌های هوا است تا بدین صورت بتوان آجرهای مرغوب و مستحکم‌تری را تولید کرد.

4. دستگاه والس

بعد از اینکه گل در دستگاه میکسر به خوبی مخلوط شد به منظور افزایش کیفیت آن، گل را به دستگاه والس منتقل می‌کنند تا از آن عبور داده شود. این دستگاه دارای دو غلطک به صورت چرخشی در فاصله ۵ میلیمتری از یکدیگر است که گل را لایه لایه کرده و کیفیت آن را بالا می‌برد. سپس گل مجدداً وارد میکسر خلاء شده تا ضمن خارج شدن هوای اضافی آن، دوباره مخلوط شده و کیفیت لازم را به دست آورد.

5. دستگاه پرس

در این مرحله از خط تولید آجر گل از دستگاه میکسر خلاء خارج شده و وارد دستگاه پرس می‌شود. مهم‌ترین بخش از فرایند ساخت آجر مربوط به شکل دهی آن است که توسط دستگاه پرس انجام می‌شود. اکسترود یا همان دستگاه پرس توسط مکانیزم مکانیکی خود گل را فشار داده تا از قالب خارج شده و شکل آجر به خود گیرد.

قالب به کار برده در این دستگاه با توجه شکل و نوع آجر متفاوت بوده و قابل تغییر است.

6. دستگاه برش

دستگاه برش در خط تولید مکانیزه آجر پس از دستگاه پرس قرار داشته و آجرها را در اندازه و ابعاد مورد نظر برش می‌دهد. این دستگاه دارای سیم‌های برش نازکی است که با عبور دادن آنها از میان قالب‌های شکل گرفته، آجر را برش می‌دهد.

7. دستگاه خشک کن

در این مرحله قالب‌های آجر وارد مرحله خشک کن شده که برای این امر از دستگاه خشک کن استفاده می‌شود. دمای آجرها در این دستگاه تا میزان ۸۰ درجه سانتیگراد رسیده تا رطوبت حداکثری آنها کاهش یابد. این میزان رطوبت از حدود ۲۴ درصد به دو الی ۳ درصد خواهد رسید.

8. کوره پخت

در مرحله پایانی تولید آجر، خشت خشک شده به کوره پخت انتقال داده می‌شود. دمای آجرها در کوره به ۹۰۰ الی ۱۱۰۰ درجه سانتیگراد خواهد رسید و بین ۱۲ الی ۲۰ ساعت در این دما قرار دارند تا به اندازه کافی پخته شوند. از مدل‌های رایج کوره پخت صنعتی می‌توان به کوره تونلی و کوره هوفمن اشاره کرد. سپس آجرها از کوره خارج شده و بعد از خنک شدن آماده بسته‌بندی و ارسال جهت مصرف کننده خواهند بود.

سخن پایانی

آجر یکی از محبوب‌ترین و کاربردی‌ترین مصالح ساختمانی به شمار می‌آید که از گذشته تا به امروز همواره مورد توجه صنعت ساخت و ساز قرار گرفته است. در این مقاله توضیحاتی درباره مراحل مختلف ساخت آجر و دستگاه‌هایی که در خط تولید آن مورد استفاده قرار می‌گیرند، ارائه شد.

ثبت سفارش انواع آجر مدرن و سنتی فقط با یک تماس 09120942935 📞

محصولات

برای مشاوره، ثبت سفارش و استعلام قیمت با ما به شماره  09120942935 📞 تماس حاصل نمایید.

ارسال بار صنایع آجر وندا توسط باربری های رسمی و معتبر حمل و نقل بار با هماهنگی خریدار محترم صورت می پذیرد.
در ضمن مشتریان گرامی می‌تواند در صورت امکان و صلاحدید خویش ، وسیله نقلیه خود را برای حمل بار ارسال نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *