آجرهای سفالی تمام یا بخش عمدهای از ساختمانهای امروزی را به خود اختصاص میدهند. با توجه به اهمیت و کاربرد بالای این نوع از آجرها در صنعت ساختمانسازی، طبیعی است که خریداران بخواهند با مراحل و روش تولید آجر سفال آشنا شوند.
آجر سفال چیست و مراحل ساخت آن کدماند؟
یکی از آجرهای پرکاربرد در صنایع ساختمانی که از خاک رس تولید میشود، آجر سفال است. با توجه به اینکه در کشور ما منابع خاک رس فراوان هستند، قیمت این نوع از آجرها بسیار مناسب است و در حجمهای انبوه تولید میشوند. آجرهای سفالی به خاطر وزن سبکی که دارند، توانستهاند توجه مهندسان را به خود جلب کنند.
امروزه ساختمانهایی که طراحی و ساخته میشوند دارای اسکلت فولادی یا بتنی هستند. بنابراین بار وارده بر ساختمان، توسط این اسکلتها تحمل میشود. همین امر باعث میشود تا مهندسان تلاش کنند با استفاده از مصالح سبکی چون بلوکهای آجر سفالی، وزن ساختمان را پایین بیاورند. آجرهای سفالی دارای حفرههایی هستند که همین باعث کاهش آنها میشود. برای ساخت تیغههای داخلی و دیوارهای غیر باربر، معمولاً از آجر سفال استفاده میکنند.
توجه: آجرهای سفالی که دارای کیفیت پایین باشند و جنس خاک آنها نامرغوب باشد، متأسفانه دارای بلوکهای سنگینتری هستند. بنابراین اگر قصد خرید انواع آجر سفال را دارید، به این نکته توجه داشته باشید و از طریق فروشگاههای معتبر برای خرید آجر سفال اقدام کنید.
مراحل تولید آجر سفال
- اولین مرحله از تولید آجر سفال، مربوط به استخراج خاک رس از معدن و انتقال آن به کارخانه تولید آجر میشود.
- در این مرحله خاک رس توسط نوار نقاله یا همان تسمه بهطرف آسیابهای خردکننده میرود. سپس خاک رس توسط این دستگاهها خرد میشود و حالت یکدست پیدا میکند.
- برای تولید آجر سفالی در این مرحله، خاک، آب و مصالح دیگر ترکیب میشوند و رطوبت موردنیاز خود را به دست میآورند.
- پس از آماده کردن گل، نوبت به قالبگیری آجرها میرسد. در مرحله اکسترود یا همان قالبگیری، گلها با فشار داخل شمشهایی با طول بلند قرار میگیرند.
- در این مرحله، شمشهایی که تولیدشده بودند، برش میخورند و در اندازههای مختلف آماده رفتن به مرحله بعد میشوند.
- حالا وقت خشک کردن آجرهای سفالی رسیده است. بنابراین خشتهایی که از قبل برش خوردهاند با توجه به مواد تشکیلدهنده و نوع خاک، درون دستگاههای خشککن مخصوص قرار میگیرند.
- عملیات جابجایی خشتهای خشک شده، توسط رباتهای صنعتی در این مرحله انجام میشود. این رباتها خشتها را روی کوره تونلی قرار میدهند تا از داخل کوره عبور کنند.
- پس از گذشتن بلوکها از کوره، دمای آنها پایین میآید و سرد میشوند. حالا میتوانند از طرف دیگر خارج شوند.
- آخرین مرحله از تولید آجر سفال نیز مجدداً توسط رباتهای صنعتی انجام میشود. در این مرحله بلوکهای آجر سفالی، توسط رباتها از روی تسمه برداشته میشوند و درون پالت قرار میگیرند. البته امکان خریدوفروش بلوکهای آجر سفالی بهصورت فلهای هم وجود دارد.
انواع روش های تولید آجر سفال
آجرهای سفالی به پنج روش تولید میشوند. مراحل تولید این آجرها با توجه به نوع دستگاهها و سنتی یا صنعتی بودن روشها، متفاوت است. این روشها عبارتاند از:
1. روش سنتی
امروزه دیگر از روش سنتی استفاده نمیشود. چراکه تمام مراحل استخراج خاک، تهیه گل، قالبگیری و حتی خشک شدن در کورهها، توسط نیروی انسانی انجام میشد. همین باعث میشد تا آجرها کیفیت مناسب و ابعاد استاندارد نداشته باشند.
2. روش تمام اتوماتیک
در این روش نیز تمامی مراحل بهصورت اتوماتیک و بدون دخالت نیروهای انسانی انجام میشود.
3. روش خشککن ماشینی
مراحل تولید آجر، قالبگیری و پخت در کوره در روش خشککن ماشینی، توسط ماشینها انجام میشود. اما هنگام خشک کردن آجرها از کورههایی استفاده میشود که برای سوخت آنها نفت، گازوئیل یا گاز استفاده میکنند.
4. روش ماشینی آفتاب خشک
بیشتر کارخانههای تولید آجر سفال داخلی از این روش برای تولید آجرهای سفالی استفاده میکنند. کلیه مراحل این روش توسط ماشین انجام میشود. پخت آجر هم در کورههایی که نفت سیاه یا گاز میسوزانند، انجام میشود. اما خشک کردن آجر زیر نور آفتاب انجام میپذیرد.
5. روش خشک
این روش تولید آجر سفال برای تهیه آجرهای پلاک نما استفاده میشود. خاک خشک را داخل قالب میریزند و فشرده میکنند. سپس داخل کوره قرار میدهند. بعد از پخت نیز دمای آن را کمکم پایین میآورند و این نوع از خشتها را بدون هیچگونه رطوبتی تهیه میکنند. با توجه به اینکه آجرهای تولیدشده با این روش بهصورت خشک تولید میشوند، مقاومت کمی دارند.
کلام پایانی
مراحل تولید آجر سفال و انواع روشهای تولید این نوع از مصالح ساختمانی را بررسی نمودیم. درصورتیکه قصد خرید انواع آجر سفال باکیفیت و قیمت مناسب را دارید، میتوانید با کارشناسان بخش فروش آجر وندا تماس بگیرید.