اخبار, مقالات

کاشی کاری ایرانی

کاشی کاری ایرانی

کاشی کاری از جمله هنرهایی بوده که تاریخ ایران همواره به آن اهمیت داده است. با وجود نمونه هایی از طرح کاشی سنتی ایرانی، این هنر در زمان ورود دین اسلام به ایران به اوج خود رسید. این هنر طاقت فرسا و سخت، نتایج تعجب برانگیز و جذابی را به همراه دارد که از جمله آن ها می توان معرق، هفت رنگ، معقلی و مقرنس را نام برد.

ثبت سفارش انواع کاشی هفت رنگ و معرق فقط با یک تماس 09120942935 📞

طبق گفته کارشناسان، کاشی کاری در شیوه اساسی و بنیادین تزئینات ساختمان رتبه 5 را به خود اختصاص داده است. اماکن زیادی در ایران و کشورهای مشابه، زیبایی خود را مدیون به کار رفتن کاشی ها هستند؛ کاشی هایی که ترکیبی از خاک رس، سنگ و مصالح دیگر در آن ها به کار رفته و مراحل طولانی ساخت را پشت سر گذاشته اند تا در نهایت نتایج زیبایی را شاهد باشیم. انواع کاشی کاری ایرانی و نکات مرتبط با هر یک را در این مطلب خواهید خواند.

هنر کاشی کاری ایرانی چه قدر قدمت دارد؟

کاشی کاری درست مانند سفالگری از هنرها و صنایع دستی قدمت دار در ایران است. اولین طرح کاشی های سنتی ایرانی کشف شده، به 2 یا 3 قرن قبل از میلاد مسیح مربوط بوده که آثار آن ها را همچنان در بناهای دوران هخامنشی و آشور می بینیم.

البته این روند کاشی کاری بعد از اسلام، رنگ و بویی تازه در ایران گرفت و به همین خاطر به کاشی های اسلامی ایرانی نیز معروف هستند. نمونه هایی از طرح کاشی گنبد از این قبیل کاشی کاری محسوب می شوند.

متخصصان این حوزه معتقد هستند زیبایی کاشی کاری ایرانی در هیچ کشور دیگری یافت نمی شود و بسیاری از گردشگران خارجی نیز به این موضوع علاقه مند هستند. امروزه در کنار کاشی کاری سنتی، کاشی کاری مدرن در ایران هم رواج بسیاری پیدا کرده و هنوز هم این هنر در معماری ایرانی جایگاه ویژه ای دارد.

طرح کاشی کاری سنتی ایرانی

طرح کاشی کاری سنتی ایرانی

انواع کاشی کاری ایرانی

در بالا نیز اشاره شد کاشی کاری ایرانی انواعی داشته و هر یک ویژگی ها و مزایای مختلفی دارد. شیوه به وجود آمدن، کاربرد و قیمت آن ها نیز با تفاوت هایی همراه هستند که در ادامه با این ویژگی ها آشنا خواهیم شد:

1- کاشی کاری معرق

شاید اگر از کاشی کارها و سازندگان آن ها سوال کنید، چالش برانگیزترین کاشی از نظر ساخت را معرق بدانند. قطعه های مختلف در این نوع از کاشی کاری باید با دقت و ظرافت بریده شده و کنار هم قرار داده شوند. این گونه است که به اصطلاح پارچه ای از کاشی به وجود می آید و این کار تنها از استادان بزرگ سر می زند.

معرق کاری کاشی به قرن چهارم هجری و به ویژه حکومت سلجوقیان بر می گردد که در قرن هشتم به بهترین شکل خود رسید. در این قرن شاهد کاشی های ریزتر و ساختی هنرمندانه تر بودیم که طرح از روی کاغذ برداشته و براساس رنگ طبقه بندی می شد. سپس کاغذهای بریده را روی کاشی با رنگ مورد نظر می چسباندند. از این کاشی به عنوان تزئین در آثار باستانی فراوانی نظیر مسجد شیخ لطف الله، مسجد جامع عباسی، کاروانسرای عباسی و حتی کاخ نیاوران استفاده کرده اند.

2- کاشی کاری هفت رنگ

کاشی های هفت رنگ بخش قابل توجهی از هویت و فرهنگ ایرانی را به جهانیان نشان می دهد که اندازه و ابعاد گسترده ای هم دارند. حتی امروزه هم از این کاشی ها به عنوان معماری قدیمی در شکل های مربع، مستطیل و شش ضلعی استفاده می شود. برای تولید این کاشی ها ابتدا باید طرح را با ذغال روی کاشی کپی کرد و سپس نوبت به رنگ آمیزی می رسد. کاشی ها در مرحله بعد درون کوره قرار داده شده و رنگ آمیزی می شوند.

دلیل نامگذاری این کاشی ها، وجود رنگ های سفید، لاجوردی، سیاه، قرمز، زرد، حنایی و فیروزه ای در اکثر آن هاست. آثار باقی مانده از این کاشی ها به بناهای دوره هخامنشی و سلجوقی مربوط بوده و سرعت ساخت آن ها بیشتر از کاشی های معرق است. محبوبیت کاشی کاری ایرانی هفت رنگ بعد از گسترش اسلام به خصوص برای مساجد بیشتر شد.

3- کاشی کاری معقلی

معقلی یک کاشی کاری ایرانی مشهور دیگر است که با اندازه های کوچک و اغلب به صورت مربعی یا مستطیلی عرضه می شوند. معقلی را در واقع باید سبک ترکیبی کاشی کاری و آجر دانست که آسیب کمی به لعاب کاشی در دراز مدت می رساند. از انواع خطوط مستقیم در محورهای عمودی و افقی و نیز خطوط مورد با زاویه 45 درجه و شطرنجی در این کاشی ها استفاده می شود.

این کاشی ها که با نام بنایی نیز شناخته می شوند، در گذشته با خط کوفی روی آثار باستانی همراه بوده و تصاویر جالبی توسط آن ها خلق می شد. حرم امام رضا و امامزاده صالح مملو از این کاشی هاست که شاید تا کنون به چشمتان خورده باشد.

4- کاشی کاری مقرنس

جایگاه کاشی کاری ایرانی مقرنس در معماری ایرانی و اسلامی را نباید نادیده گرفت که به شکل نردبان و پله پله ای مانند آویزهای قندیل مانند در می آید. البته هنرمندان این حوزه، آن را به پوزه آهو تشبیه کرده اند که در طی تاریخ ایران جنبه ای تزئینی به خود گرفت و امروزه بیشتر به عنوان ورودی مساجد و بازارها به کار می رود.

5- کاشی کاری مشبک

در نهایت کاشی کاری مشبک را داریم که نمونه های آن در مسجد شیخ لطف الله، مقبره جعفر اصفهانی و شیخ صفی الدین اردبیلی به کار رفته است. کاشی در این طرح ها حالتی شبکه شبکه به خود گرفته و دلیل نامگذاری آن نیز همین است. در گذشته حمام ها و مساجد اکثر مصرف این کاشی ها را شامل می شد که موجب بیرون راندن حشرات موذی و حفظ حریم داخل بناها می شود.

کاشی کاری مدرن در ایران

کاشی کاری مدرن در ایران

سخن آخر؛ خرید انواع کاشی های ایرانی

وندا به عنوان تولید و عرضه کننده انواع کاشی کاری ایرانی هفت رنگ و معرق گفته شده در این مطلب، خدمات گسترده ای را در اختیار مشتریان خود قرار می دهد. کافیست به بخش فروشگاهی این سایت مراجعه کرده تا بعد از دیدن تصاویری از طرح کاشی کاری سنتی ایرانی و کارشی کاری مدرن، به این خدمات پی ببرید.

ثبت سفارش انواع کاشی هفت رنگ و معرق فقط با یک تماس 09120942935 📞

محصولات

برای مشاوره، ثبت سفارش و استعلام قیمت با ما به شماره  09120942935 📞 تماس حاصل نمایید.

ارسال بار صنایع آجر و کاشی وندا توسط باربری های رسمی و معتبر حمل و نقل بار با هماهنگی خریدار محترم صورت می پذیرد.
در ضمن مشتریان گرامی می‌تواند در صورت امکان و صلاحدید خویش ، وسیله نقلیه خود را برای حمل بار ارسال نماید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *